TE LUI OM ELKE DAG WANDELINGEN TE MAKEN? DIT IS WAAROM DAT MOET VERANDEREN

0

Hoe een dagelijkse wandeling uw mentale gezondheid verbetert, uw sociale leven verbetert en uw risico op chronische ziekten verkleint.

De loopkuur

Twintig zomers geleden stond Nancy Duguay aan de zijkant van een voetbalveld in Campbellton, New Brunswick, en keek naar haar 11-jarige zoon die heen en weer sprintte en wenste dat ze een sigaret had.

‘Duguay, toen 39 en een hartrevalidatieverpleegster, probeerde te stoppen met roken nadat ze meer dan de helft van haar leven de gewoonte had gehad. Ze had als tiener haar eerste sigaretten uit de pakjes van haar ouders geslopen en was sindsdien niet meer gestopt. Met lege handen terwijl ze wachtte tot de praktijk van haar zoon was afgelopen, knaagde de drang naar een trekje aan haar.

Achter het veld stond de zwaar beboste Suikerbroodberg. Als kind wandelden Duguay en haar vrienden regelmatig de berg op en picknickten op de top.

Toen viel haar een idee op: lopen in plaats van roken. Ze vertelde een andere ouder dat ze op tijd terug zou zijn om haar zoon op te halen en dan naar de berg zou gaan. ‘In mijn gewone sneakers, een korte broek en een T-shirt’, herinnert ze zich.

Duguay’s hart bonkte tijdens het klimmen en stopte vaak om uit te rusten. Toen ze boven aankwam, genoot ze van het uitzicht dat zich uitstrekt over de stad en over de rivier naar de glooiende heuvels van het schiereiland Gaspé.

‘Ik voelde me gewoon zo goed’, zegt Duguay. ‘Mijn natuurlijke endorfine begon te werken en het verlangen was weg.’

Sindsdien is ze bijna elke dag gaan wandelen – en de gewoonte heeft haar leven veranderd. Ze stopte niet alleen met roken, maar haar hartslag in rust daalde van 80 slagen per minuut naar 60. Het ritueel heeft haar ook veel meer opgeleverd: stressvermindering, beheer van geestelijke gezondheid, gemeenschap.

‘Er is nu een psychologische en fysieke behoefte aan’, zegt ze. ‘Ik wil gezond blijven en in beweging blijven.’

Het is goed voor je lichaam

Een groeiend aantal onderzoeken bevestigt wat Duguay ontdekte: lopen levert enorme gezondheidsvoordelen op. Volgens een rapport van de Canadian Academy of Sport and Exercise Medicine kan 150 minuten per week wandelen het risico op de meeste ernstige chronische ziekten met 25 tot 50 procent verminderen. In feite is gebleken dat lichte tot matige lichaamsbeweging effectiever is dan medicatie tijdens revalidatie na een beroerte. Voor de preventie van diabetes en als secundaire behandeling van hartaandoeningen is lopen even effectief als het nemen van medicijnen.

IN HET TIJDPERK VAN HET CORONAVIRUS ZIJN DE POPULAIRSTE FEESTJES NU ONLINE

Previous article

ONTWERP VAN KLEINE STAVEN IN 3 SLEUTELS

Next article

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *